News

Serata con lo scrittore Dušan Jelinčič

16 Marzo 2023

Dušan Jelinčič je tržaški pisatelj, ki je v letošnjem letu prejel eno od najprestižnejših nagrad na področju kulture v Sloveniji. Odbor za Prešernove nagrade mu je namreč podelil nagrado Prešernovega sklada  za delo "Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca". O tem delu je Jelinčič spregovoril tudi na večeru, ki smo ga priredili v Doberdobu na turistični kmetiji "Pri Cirili". Šlo je za prijeten večer, ki ga je uvedel novinar Martin Brecelj. Predstavil je pisatelja in njegovo delo ter se posebej osredotočil na nagrajenem romanu. Jelinčič je v njem predstavil svojega očeta Zorka Jelinčiča, soustanovitelja organizacije TIGR, prve organizacije, ki se je že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja uprla fašističnemu režimu v Italiji. V ospredju dela je obdobje, ki ga je Zorko Jelinčič preživel v fašističnih zaporih (skupno devet let). Pisatelj je očetovo obdobje v zaporu in predvsem njegova razmišljanja o uporu proti fašizmu in spomine na delovanje znotraj organizacije popisal na podlagi dnevnika, ki mu ga je oče zapustil. Roman je izdala tržaška založba Mladika.

Dušan Jelinčič je prisotnim poslušalkam in poslušalcem (bilo jih je več kot 35) predstavil zgodbo okoli nastajanja romana.  Pripovedoval je o očetovih zapiskih, do katerih je prvič imel dostop šele po njegovi smrti. Zorku Jelinčiču je bilo namreč veliko do tega, da se njegovi spomini in predvsem kronika tega, kar se mu je zgodilo, ohrani tudi za prihodnje rodove. Hkrati pa so bili ti zapisi za časa njegovega življenja skrbno varovana skrivnost. Pisatelj je pojasnil, da se je ob pisanju romana tudi dokumentiral in močno poglobil temo prvega protifašističnega upora in da je zato njegov roman  zgodovinski roman. V razpravi je na dan prišlo zanimivo vprašanje tudi o temi povojne obravnave Tigra s strani komunistične oblasti v Jugoslaviji, ki prvemu protifašističnemu uporu v Evropi ni namenila dovoljšnjega poudarka.

Ob tem je pisatelj tudi razkril, kako je sam živel ključne dni, ko so ga iz Ljubljane poklicali, da bi mu sporočili novico o nagradi. Dejal je, da je to vsekakor višek njegove pisateljske kariere doslej in da je z nagrado Prešernovega sklada zelo počaščen.