News

Pietre d'inciampo 2020

20 Gennaio 2020

V doberdobski občini smo že tretje leto zapored s posebno slovesnostjo vgradili tlakovce spomina. To je poklon deportiranim v koncentracijska taborišča, ki se od tam niso nikoli vrnili. Postavili smo "Stolpersteine" tlakovce. Pobudo je, kot novost v slovenskih občinah, pred tremi leti prevzelo prav naše društvo Hrast, ki pri obeležitvi tega spomina vselej sodeluje s krajevnima sekcijama VZPI – Anpi Doberdob in Dol-Jamlje.

Tlakovce spomina poznamo tudi kot spotikavce, ker ima ta beseda drugačen pomenski naboj. Gre namreč za tlakovec, ki je postavljen pred dom, v katerem je deportiranec nazanje živel. Vgrajen je v tla, tako da se mimoidoči hočeš nočeš obenj "spotaknejo" in se ob tem zamislijo.

Letos smo se spomnili treh deportirancev. Najprej smo v Bonetih postavili tlakovec za Jožefa Boneto, ki je umrl v Dachavu 10. aprila 1945. Druga dva tlakovca smo položili v Doberdobu. Jožefa Ferletiča iz Doberdoba so odvedli v Mauthausen/Ebnese. Tam je umrl 27. februarja 1945. Alojz Jelen, ki je bil prav tako iz Doberdoba, pa je bil pregnan v Buchenwald/Haltberstadt. Umrl je 24. decembra 1944.

V Bonetih je ob počastitvi Jožefa Bonete spregovoril predsednik krajevne sekcije VZPI Dol Jamlje Patrik Zulian, v Jezerski ulici, kamor smo tlakovec spomina postavili Alojzu Jelenu, je besedo prevzel Mario Lavrenčič, predsednik doberdobske sekcije VZPI. Na trgu svetega Martina, kjer je bil dom Jožefa Ferletiča, pa je navzoče nagovoril naš predsednik Cristian Lavrenčič. Na vseh prizoriščih je priložnostno besedo podal tudi doberdobski župan Fabio Vizintin. Za kulturni program z deklamiranjem pesmi pa je poskrbela Tjaša Ruzzier. Na slovesnosti je bil kot vsakič doslej prisoten tudi umetnik Gunter Demnig, ki je s projektom začel pred 23 leti. Spotikavci so tako postali ne samo njegov najbolj razpoznavni projekt, temveč pomemben trenutek spominjanja za celotno Evropo.