News

Le dirette della Settimana santa

13 Aprile 2020

Kot ste mnogi lahko opazili, smo se prejšnji teden na spletnih straneh našega društva preizkusili z novim podvigom. Zaradi nenavadnih razmer, ki vladajo v času koronavirusa, in zaradi prepovedi zapuščanja domov, smo se odločili, da bomo vseeno poskušali poustvariti skupni velikonočni duh, pa čeprav na daljavo.  

Zamislili smo si prenos v živo vseh obredov velikega tedna iz cerkve svetega Martina v Doberdobu, da bi tako vsaj virtualno združili župnijsko skupnost iz Doberdoba pri skupnem podoživljanju tega, za kristjane največjega in najpomembnejšega praznika. Vsi prenosi so še dosegljivi na strani: http://www.skdhrast.eu/si/istantanee-articoli/obredni-velikega-tedna

Zahvaljujemo se vam, da ste sprejeli naš izziv in se z nami v tem trenutku tudi povezali. Posebna zahvala gre gospodu župniku Ambrožu Kodelji, ki je daroval maše in liturgične obrede. Zahvaljujemo se tudi organistu Dariu Bertinazziju, ki je s petjem in igranjem na orgle polepšal velikonočni čas vsem nam. Izjemna zahvala gre nazadnje tudi našemu tehničnemu mojstru Juriju Lavrenčiču, ki je omogočil prenos in mu dal kakovosten pečat.

Mislimo, da je zamisel uspela. Obredom ste sledili res številni, mnogi tudi zunaj doberdobske župnije (in to nas seveda veseli...) Pa poglejmo malo, kakšen je bil ta odziv. Predstavili vam bomo podatke o uporabnikih, ki so se v prejšnjih dneh, ko smo obrede predvajali v živo, povezali z našo spletno stranjo.

P.S. Uporabnik pomeni v tem kontekstu računalniška naprava, ki je povezana s spletno stranjo in ne označuje števila ljudi, ki si je prenos ogledalo. Število vseh gledalcev je višje, če domnevamo, da je posamezne obrede z ene naprave spremljalo več ljudi.

Na veliki četrtek se je na našo stran povezalo kar 300 uporabnikov, 128 jih je bilo povezanih med 20. in 21. uro (med sveto mašo). Večina uporabnikov se je povezala iz Italije (275), sledilce pa smo imeli tudi v Sloveniji (12), ZDA (10), Argentini (1) in na Hrvaškem (1).

Na veliki petek je naša spletna stran zabeležila 279 uporabnikov z dvema viškoma. Med 15. in 16. uro, ko smo predvajali v živo križev pot, nam je sledilo 92 uporabnikov, obrede velikega petka med 20. in 21. uro pa je spremljalo 87 uporabnikov. Države, od koder so se povezali uporabniki, se glede na četrtek niso spremenile. Tudi razmerje je podobno. Nekaj gledalcev smo pridobili v Sloveniji (skupaj 20 uporabnikov), nekaj manj jih je bilo v ZDA (skupno 3), namesto povezave s Hrvaške pa smo zabeležili dve povezavi iz Velike Britanije.

Na veliko soboto smo skupaj zabeležili 307 uporabnikov. Tudi v tem primeru smo imeli dva viška med dvema neposrednima prenosoma. Med 16. in 17. (predvajali smo blagoslov jedi) je bilo skupaj 85 uporabnikov. Med 20. in 21. (prenos svete maše) pa je bilo uporabnikov kar 146. Poleg Italije (285 povezav) in Slovenije (14) smo sledilce imeli še v ZDA (6), Argentini (1) in Franciji (1).

Na Veliko noč se je na našo stran povezalo 273 uporabnikov. Višek je bil seveda med jutranjo velikonočno mašo ob 10. uri. Takrat smo zabeležili 146 uporabnikov. Če pogledamo geografsko porazdelitev uporabnikov skozi ves dan pa imamo na prvih dveh mestih seveda Italijo (241) in Slovenijo (21), sledijo pa še ZDA (8), Argentina (1) in Nizozemska (1). 

Naša velikonočna predvajanja v živo smo sklenili na velikonočni ponedeljek. Skupaj je našo spletno stran obiskalo 147 uporabnikov. Skoraj 70 jih je bilo povezanih v času maše med 10. in 11. uro. Geografski prerez pa prinaša sledilce iz Italije (124), Slovenije (17), ZDA (4), Španije (1) in Velike Britanije (1).