News

KinoHrast 2020 - serate cinematografiche a Doberdò

29 Luglio 2020

Po daljši prisilni zamrznitvi dejavnosti zaradi koronavirusa smo tudi pri društvu Hrast v letošnjem poletju ponovno začeli z društvenimi pobudami. Prvi je bil na vrsti KinoHrast. Gre za že tradicionalne filmske večere, ki jih prirejamo v sodelovanju s Kinoateljejem. Domači publiki smo letos ponudili dva slovenska filma. Na dvorišču župnijske dvorane v Doberdobu se je v torek, 28. julija, in v sredo, 29. julija, zbralo skupaj skoraj 90 ljudi.

Prvi večer je bil namenjen filmu Ne pozabi dihati, ki ga je režiral tržaški režiser Martin Turk. Drugi film v sklopu večerov KinoHrast 2020 pa je bil najstniški celovečerec Nika, ki ga je režiral Hrvat Slobodan Maksimović. Novost letošnjih večerov KinoHrast je bilo predvajanje kratkometražcev pred obema filmoma. Prvi večer so si gledalci lahko ogledali kratki film Aleksandra Faganela Louder, drugi večer pa je odprl kratkometražec Zamejski, obmejni, čezmejni, ki je nastal v produkciji Kinoateljeja, Dijaškega doma iz Gorice in Slorija.

 

O filmih

Ne pozabi dihati

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

 

Nika

Nika je ime glavni junakinji, najstnici, ki je po umrlem očetu podedovala strast do hitrosti in kartinga, enega redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Njena mati nad to strastjo ni navdušena, obenem pa se zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje.