News

Tour a Dubrovnik

01 Maggio 2023

Naši pevci in pevke so se odpravili na večdnevno gostovanje, prvo po daljšem obdobju pandemskih razmer. Na večdnevnem gostovanju v Dubrovniku so na dveh celovečernih koncertih predstavili raznolik zborovski program širši publiki. Hrvaški turistični biser je tako postal naravna scenografija za dva zborovska večera, ki so ju pripravili  doberdobski  pevke in pevci z dokaj zahtevnim programom. Dirigent Hilarij Lavrenčič je vključil skladbe iz različnih zgodovinskih obdobij, od Claudia Monteverdija do sodobnih slovenskih skladateljev. Naše pevke in pevci so bili na gostovanju od 28. aprila do 1. maja. Samo gostovanje spada med pobude v okviru obeležitve 60. obletnice njegovega delovanja. Zbor Hrast je namreč s tem imenom prvič nastopil na tekmovanju Seghizzi v Gorici leta 1963.

Prvi koncert, ki so ga oblikovali doberdobski pevke in pevci, je bil na prestižni lokaciji - v stolnici Marijinega Vnebovzetja. MePZ Hrast je tam nastopil v soboto, 29. aprila, ob 19.30. Gre za starodavno cerkev, zgrajeno v 12. stoletju. K njeni gradnji naj bi po izročilu finančno pripomogel celo angleški kralj Rihard Levjesrčji. Stolnica je današnjo baročno obliko dobila na prelomu med 17. in 18. stoletjem. 

Drugi celovečerni koncert je bil  v cerkvi sv. Vida v Trstenu, nedaleč od Dubrovnika. Na sporedu je bil v nedeljo, 30. aprila, ob 19.30. Gostiltelj doberdobskega zbora je bila tamkajšnja župnijska skupnost z župnikom Davidom Pahorjem na čelu. Pahor, ki je po rodu iz Jamelj, je tudi sam nekdanji pevec v doberdobskem pevskem zboru.

Doberdobske pevke in pevci so predstavili raznolik program, ki ima več stičnih točk s kraji, kjer je zbor nastopal. Na sporedu je bilo delo Claudia Monteverdija, ki vzpostavlja idejno povezavo z Beneško republiko. Tudi staroslovanski cerkveni napev Otčhe naš v priredbi Andreja Makorja z bizantisnkim duhom vzpostavlja zgodovinsko vez s stolnico v Dubrovniku. MePZ Hrast je dalje predstavil dva pomembna slovenska skladatelja na našem območju, Pavleta Merkuja in Stanka Jericija, izvajal pa je tudi več pesmi, posvečenih Mariji (dubrovniška stolnica je posvečena Marijinemu Vnebovzetju).

Program, ki ga je predstavil  doberdobski zbor, se je sklenil z več ljudskimi napevi, značilnimi za naše kraje, ki imajo pogosto v sebi tudi elemente verske tradicije naših ljudi.

 

PROGRAM

CANTATE DOMINO Claudio Monteverdi   (1567-1643)

OTČHE NASH    (iz Tri dukhovnijkh khora)  Andrej Makor   (1987)

PATER NOSTER   Pavle Merkù   (1927 -2014)

POD KRIŽEM   (Mojca Petrič)  Stanko Jericijo  (1928-2007)

SIGNORE DELLE CIME   Beppi de Marzi  (1935)

MARIA LASSU'    Beppi de Marzi  (1935)

SONCE ŽE ZAHAJA    Josef Gruber  (1855-1933)

PESEM BARBANSKIH ROMARJEV   Ubald Vrabec   (1905-1992)

OBLAKI SO RUDEČI    narodna  prir. Hilarij Lavrenčič  (1962)

KJE SO TISTE STEZICE   ljudska iz Benečije  - prir. Hilarij Lavrenčič  (1962)

PA SE SLIŠ   ljudska iz Primorske – prir. Karol Pahor  (1896-1974)

 

PREGLED TISKA

O našem gostovanju v Dubrovniku sta pisala Primorski dnevnik in Novi glas.

Napoved Primorskega dnevnika si lahko preberete tukaj

Reportažo Novega glasa si lahko preberete tukaj