News

Presentazione della raccolta di poesie Rožni venec di Ljubka Šorli

21 Aprile 2022

V Doberdobu smo predstavili Rožni venec, pesniško zbirko goriške pesnice Ljubke Šorli, ki je izšla pred dvema letoma in ki prinaša pesničino razmišljanje v obliki molitve v verzih.

Zbirka je sestavljena iz šestnajstih sonetov. Prva pesem ponazarja molitev Vere, ki je uvod v sam Rožni venec. Pesnica si je nato zamislila pesnitev v treh delih, v vsakem je po pet pesmi. Gre seveda za strukturo Rožnega venca, ki ga je Ljubka Šorli prelila v svojo izpoved v verzih. Zbirka je zagledala luč sveta pred kratkim. Urednik Igor Tuta, nečak pesnice, je pesnitev odkril pred nekaj leti med urejanjem domačega arhiva. Čeprav so bile posamezne pesmi že objavljene, jih goriška pesnica ni nikoli objavila kot celoto. Zbirko so tako objavili leta 2020, kljub temu da so pesmi nastale v prvem povojnem obdobju. Ljubka Šorli je v molitvi in pesmih takrat iskala uteho za vse hudo, kar se je njeni družini zgodilo v času fašizma, začenši z umorom moža Lojzeta Bratuža in z aretacijo in mučenjem, katerih žrtev je bila tudi sama.

V Doberdobu sta zbirko predstavila prav urednik Igor Tuta in škofov vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina, ki je napisal uvodno misel k omenjeni zbirki. Srečanje je nazadnje sooblikovala tudi Tanja Tuta, ki je poskrbela za grafično podobo z vinjetami in fotografijami. Nekaj pesmi iz zbirke pa je podal Cristian Visintin.