News

Pietre d'inciampo

27 Gennaio 2023

27. januarja smo ob Dnevu spomina v doberdobski občini  položili 3 tlakovce spomina na sovaščane, ki so bili med drugo svetovno vojno deportirani v taborišča in se od tam niso vrnili. Na Čukišču (Devetaki 1/b) smo se s tlakovci spomnili treh članov družine Malič, ki so jih Nemci aretirali 15. decembra 1944. Oče in mož Jožef Malič, žena in mama Alojzija Marušič in hčerka Severina so bili deportirani v nemška taborišča, od koder se niso več vrnili. Na kraju, kjer so bili postavljeni tlakovci, je družina, ki je bila aktivna tudi v OF, upravljala gostilno. Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi Marjan Malič, vnuk Jožefa in Alojzije in nečak Severine. Njegov ganljiv spomin na umorjene sorodnike objavljamo v prilogi.

Z letošnjim polaganjem tlakovcev spomina se zaključuje večletni projekt v občini Doberdob. Svoj tlakovec je dobilo vseh 17 občanov, ki so umrli v nacifašističnih taboriščih. Naše društvo, ki to pobudo prireja skupaj s krajevnima sekcijama VZPI - ANPI, je bilo tudi prvo, ki je polaganje tlakovcev sprožilo v slovenskih občinah v Italiji.

Predsednik SKD Hrast Cristian Lavrenčič je v svojem posegu podal obračun projekta. Med drugim je zapisal:

"Društvo Hrast je pred petimi leti ob Dnevu spomina sklenilo, da se v občini Doberdob začne s projektom Stolpersteine, tlakovci spomina, da bi počastili spomin na sovaščane, ki so bili med drugo svetovno vojno deportirani v koncentracijska taborišča in se iz teh niso več vrnili. . Prvi tlakovec spomina smo leta 2018 posvetili Andreju Frandoliču iz Doberdoba, drugo leto smo počastili spomin na Jožefa Ferfoljo iz Doberdoba in Rudolfa Lavrenčiča očeta ter Rudolfa Lavrenčiča sina iz Poljan, tretje leto na Jožefa Boneto iz Bonet in Alojza Jelena ter Jožefa Ferletiča iz Doberdoba, četrto leto na Bruna Šuligoja s Palkišča, Maria Pahorja iz Bonet in Alojza Lavrenčiča iz Doberdoba, peto leto na Stanka Devetaka iz Poljan in Maria Lavrenčiča, Otona Jarca ter Andreja Mokola iz Doberdoba, letos pa pride še nazadnje na vrsto družina Malič, to se pravi oče Jožef Malič, umorjen v Dachavu, mati Alojzija Marušič Malič in hčerka Severina Malič, umorjeni v Ravensbrücku, vsi trije neznano kdaj, vendar po 15. decembru leta 1944, ko so bili pregnani iz svojega doma na Čukišču. V imenu Slovenskega Katoliškega Društva Hrast DSD, Vsedržavnega Združenja Partizanov Italije “Jože Srebrnič” iz Doberdoba in Dol-Jamlje in Vsedržavnega Združenja Bivših Deportirancev bi se rad zahvalil občini Doberdob za pokroviteljstvo in podporo, Viljemu Gergoletu za glasbeno točko, Martinu Marušiču za pripravo kamnitih okvirjev ter vsem svojcem Jožefa Maliča, Alojzije Marušič Malič in Severine Malič za razpoložljivost in gostoljubje."