News

Giornata della cultura slovena

23 Febbraio 2024

Kako prikazati hibe slovenske družbe na preprost, a hkrati hudomušen in učinkovit način?
Igralci gledališke skupine Face, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Slavec v Solkanu, so to nazadnje pokazali v župnijski dvorani v Doberdobu v petek, 23. februarja. Na doberdobskih odrskih deskah so nastopili na povabilo domačega SKD Hrast, ki je s to pobudo obeležilo Dan slovenske kulture. Igralke in igralci iz Solkana so doberdobski publiki, ki se je dobro odzvala na vabilo, predstavili komedijo v treh dejanjih Vaja zbora, ki je sredi devetdesetih let nastala izpod peresa dramaturga Vinka Möderndorferja. Predstavo solkanske gledališke skupine režira Radoš Bolčina. Komedija je napisana v najboljši tradiciji Cankarjevih družbenih komedij. Je univerzalna in kot taka brezčasna, saj obravnava osnovne medčloveške odnose, od ljubezni do zavisti, od ponosa do koristi, kar avtor začini še s slovenskimi značilnostmi, kot so večne razlike med levimi in desnimi, podeželjem in mestom. Vse to seveda vzbuja pri publiki veliko smeha in dobre volje, daje pa tudi veliko tem v razmislek.
Večer je uvedel Cristian Lavrencic, predsednik SKD Hrast, ki je pozdravil gostujočo gledališko skupino. Ob tem je izpostavil pomen kulture. Ta po njegovih besedah prinaša tudi sposobnost sprejeti in prisluhniti nekomu, ki je bil vzgojen, živi in deluje v drugih socialnih, gospodarskih in kulturnih krogih ter nivojih. Kultura je univerzalna in brezčasna, je še dejal Lavrencic in poudaril: »Kultura je to, kar čutimo, kar razmišljamo, kar dejansko smo, z njo se
vsakodnevno nadgrajujemo v spoštljivi simbiozi s slovensko materno besedo«. Zato je potrebno biti pozorni na kulturo in na slovensko besedo posebej v teh časih, ki jih kroji individualizem in tehnologija. To pa ni samoumevno, je še sklenil predsednik SKD Hrast.