News

Festa della montagna sul Matajur

03 Settembre 2023

MePZ Hrast je tudi letos sodeloval na Gorskem prazniku, ki ga na Matajurju prireja Gorska skupnost Nediških in Terskih dolin. Med pomembnejšimi pobudniki je tudi Planinska družina Benečije. Gre za dvodnevni praznik, ki vključuje predstavitve knjig, predavanja in pohode. Višek tega praznika je vzpon na Matajur, ki je bil letos na sporedu v nedeljo, 3. septembra. Pohodniki lahko vzpon začenjajo z različnih izhodišč, celo iz Špetra. 

Pevci našega mešanega pevskega zbora so se zbrali pri koči Pelizzo, od koder so krenili proti vrhu. S petjem so sodelovali pri sveti maši na vrhu Matajurja, ki jo je daroval beneški čedermac Božo Zuanella. V svoji pridigi je poudaril, kako je padec meje, ki teče tudi prav na vrhu Matajurja, omogočil ta praznik, na katerem se srečujejo trije narodi: Slovenci, Italijani in Furlani. S tem v skaldu je bila maša trijezična. Pri tem je Zuanella poudaril tudi skrb za naravo, ki jo človek čedalje bolj zanemarja.

Naš zbor je pri maši sodeloval s petjem, nato pa se je praznik nadaljeval v bližnjem Domu na Matajure s petjem in glasbo.